Ja, jeg er høysensitiv!

PSYKOLOG, MOTIVATOR OG FOREDRAGSHOLDER TROND HAUKEDAL forteller her litt av hva det vil si å være høysensitiv!

Høysensitivitet :

Omtrent hvert femte menneske / nesten 1 mill. nordmenn er født med et karaktertrekk som gjør dem ekstra sensitive og mottakelige overfor stemninger, atmosfære, andres humør, lyd, lys og lukter. Dette er estetikerne som med sin følsomhet har naturlig omsorgsevne og evne til empati – dersom omgivelsene verdsetter dem, og gir dem handlingsrom og tid. Men det moderne samfunnet har høyt tempo og mangler ”menneskekunnskap”. Slik står de høysensitive i fare for å bli en belastning for samfunnet – istedenfor å være en enorm ressurs…

• De kan reagere 3-5 ganger sterkere på andres humør, kroppsspråk og stemmebruk. De er tilsvarende følsomme for andres energi, stemningsleie og følelser.

• De fleste reagerer sterkere på lyder, lys og lukter. Noen er svært sensitive på tøy og stoffer mot huden. • Man kan altså bli gladere enn de fleste – og mer lei seg enn de fleste. Man har således en større og mer dynamisk følelsesskala enn normalpopulasjonen.

• De er mer empatiske og omsorgsfulle og har større evne til å lese hvordan andre mennesker har det og hva de trenger.

• I en verden av ”støy” kan de bli bombardert med stimuli og inntrykk – og bli overveldet. Denne ”metningsreaksjonen” gjør at de trenger tid til å bli bearbeidet, balansert og på nytt mottakelig for inntrykk. Høysensitive trenger derfor normalt en god del ”alenetid”.

• Høysensitive er veldig verdiorienterte og analyserer og kan reagere på ting på et dypere plan. Dette gjør dem mer kreative og gir i mange tilfeller evne til å uttrykke ting på et høyt kunstnerisk plan og nivå. Høysensitivitet er ”kunstner-genet” – og du kan regne med at de aller fleste malere, musikere, forfattere, og andre utøvende kunstnere på høyt nivå er høysensitive

• En høysensitiv som er ikke er i balanse / har mange ikke-sorterte inntrykk og opplevelser i seg – kan være veldig sårbar for krav, kritikk, press og stress.

Kanskje du er høysensitiv?

● Er du et menneske som så lenge du kan huske har følt deg litt annerledes?

● Som har merket at du reagerer sterkere på ting, er mer følsom for stemninger og atmosfære rundt deg?

● Oppfatter du mer av det som skjer i situasjoner, for eksempel hvordan folk «føler» og hvordan de har det?

● Ser du forbi og bak ordene og falske smil, og har en indre fornemmelse av at det ikke er dette som menes?

● Eller har du knyttet deg spesielt sterkt til en person som du følte så deg, forsto deg og ville deg godt – enten det var en av foreldrene dine, en venn, lærer eller nabo?

● Har du et rikt indre liv?

● Har du brukt tid, følelser og tanker på å forstå, se sammenhenger eller vurdere og analysere på et dypere plan?

● Er du mer verdiorientert, og i utgangspunktet mer «ordentlig» enn de fleste – og derfor bekymret og fortvilet over all urettferdighet i verden?

● Har du tenkt at det har vært noe galt med deg og at de andre er «normale»?

● Reagerer du kraftigere enn andre i enkelte situasjoner og ser etterpå at din opplevelse var riktig, men styrken og kraften i din reaksjon var noe i overkant og dermed ble du sårbar og lei deg?

Da er du sannsynligvis høysensitiv.

Svært følsom person problemer

Her har jeg da brukt google sin oversetter, og det kan jo bli litt morsomt til tider 😀

1. Høye lyder

Konserter, kinoer og til og med musikken i dine egne hodetelefoner kan være høy . Selv om ingen liker å få øretrommene til å bli sprengt, kan høye lyder føles som et fullstendig angrep på sansene for svært følsomme mennesker. Problemet blir verre når du ikke har noen måte å kontrollere volumet – og når andre mennesker ikke virker plaget av det i det hele tatt, føler du deg som den «vanskelige».

2. Liten søvn = faen

HSP eller ikke, livet kan være slitsomt, og vi føler oss alle utslitte fra tid til annen. På grunn av deres dybde i behandlingen kan HSP-er imidlertid trenge mer søvn enn andre. Når de ikke får den søvnen, savner de en viktig mulighet til å hvile og tilbakestille sansene sine. For HSP kan det å løpe på lite lukkede øyne føles som selve definisjonen av helvete – hver mindre irritasjon og ulempe blir fanget opp eksponentielt.

3. Følelsesmessig utmattelse

Er ektefellen din stresset? Plutselig føler du deg også stresset. Er bestevennen din trist? Du føler deg trist også – selv om dagen din gikk bra. Mange svært følsomme mennesker absorberer andres følelser . I stedet for bare å føle  hva noen føler, føler de det faktisk selv . Og hva er mer følelsesmessig utmattende enn å bære egne følelser, pluss andres?

4. Å ha en sterk, uforklarlig reaksjon på både vold og skjønnhet

Ingen elsker vold og grusomhet, men HSP-er avskyer det absolutt . Å se en skummel eller skummel film kan få dem til å føle seg fysisk syke. Tilsvarende kan det hende at de ikke kan se eller lese show eller bøker om visse utløsende emner (som dyremishandling eller andre lignende brutale handlinger).

Men det motsatte er sant også. HSP-er har ofte veldig sterke positive reaksjoner på kunst. Det kan føre til at de blir til tårer og lar dem tenke på arbeidet i flere dager. Hvis du er en HSP, kan du lure på hvorfor andre mennesker ikke reagerer på kunst og skjønnhet som du gjør. Det kan være lurt å snakke om reaksjonene dine, men det gjør du ikke, fordi du vet at andre ikke vil se det på samme måte som du gjør – og dette føles isolerende.

5. Overanalysere hvert lite ord og gest

Høysensitive mennesker merker små ting som andre savner. Mange  små ting, spesielt når det gjelder andre mennesker. De legger merke til når andres stemme ikke stemmer overens med ordene deres. De legger merke til at noen ikke møter øynene når de svarer på et spørsmål. Og de kan synes at de er plagsomme over samspillet etterpå, spesielt hvis de mistenker at den andre personen ikke var helt ærlig, eller verre, er opprørt over dem.

6. Ikke sosialisere slik folk gjør

For mange mennesker er det du gjør for moro skyld, å gå på bar, fest eller slappe av med en stor gruppe mennesker. Men for HSP-er kan det ganske enkelt være for mye å tilbringe en lengre periode i et støyende, overfylt miljø. Spesielt i de yngre årene kan dette begrense alternativene dine for sosialt samvær – og få deg til å føle deg som den rare.

7. Du kan ikke lett børste ting av

Noen gir en urovekkende eller rå vits, og alle ler, men du. Selv om det “bare er en vits”, kan det hende du har vanskelig for å pusse den av. For HSP-er er urettferdighet og grusomhet ingen latterlige forhold.

8. Ferier kan være alt annet enn avslappende

Ferier er ment å være avslappende, ikke sant? For mange mennesker er de det, men for HSP-er, noen ganger “små” ting – som å sove i en annen seng og navigere i et nytt miljø – som får dem til å ønske at de var hjemme.

9. Blir skikkelig hangry

Vi får alle «hangry» fra tid til annen (sultne + sinte), men for HSP-er kan denne følelsen av irritabilitet være enda mer ekstrem. I følge Dr. Aron har HSP-er en tendens til å være mer følsomme enn ikke-HSP-er for fall og pigger i blodsukkernivået.

10. Når noen hever stemmen mot deg

For svært følsomme mennesker betyr ord virkelig betydning. Tone of voice betyr noe. Og for dem er det lite verre enn å vite at noen er sinte på dem. Hvis du er en HSP, kan noen som hever stemmen mot deg – spesielt noen i nærheten av deg – føles som et slag mot tarmen. På samme måte kan du som barn ha grått i det øyeblikket en forelder eller lærer kjeftet på deg. (Eller i klasserommet følte du deg skyldig da læreren kjeftet på andre elever, selv om du ikke hadde noe med problemet å gjøre!)

Liker du det du leser? Få vårt nyhetsbrev bare for HSP-er. Én e-post, hver fredag. Abonner her .

11. Tidspress forårsaker alvorlig nød

Ingen liker å haste rundt; det gjør oss slurvete og skaper stress. Men for svært følsomme mennesker kan tidspress forårsake alvorlig angst. Å måtte gjøre noe raskt, som å sjekke ut tusen ting på en oppgaveliste, eller bare løpe for sent til en avtale, kan gjøre HSP-er ganske knust. I følge Dr. Aron påvirker alle  typer stimulering, inkludert tidspress, HSP-er mer.

12. Å si ja når du vil si nei

HSP-er er veldig empatiske og klar over andres følelser. Selv om dette er beundringsverdig, kan sensitive mennesker falle i felleren av å være behagelige, gå på akkord med for raskt, eller si ja til en forespørsel, selv om det koster dem mye.

13. Selv positive endringer har sin ulempe

Endring kan være vanskelig for noen, men det kan være spesielt utfordrende for HSP-er som finner stor komfort i rutinen (rutine er langt mindre stimulerende enn noe nytt). Så til og med gode endringer, som en jobbopprykk eller et nytt forhold, kan føre til stress. Dette kan forvirre sine venner og familie, som ikke forstår hvorfor de ikke kjører «høyt» for den nyvunne flaks eller suksess. Men for HSP-er, kan disse følelsene av spenning  være overvurderende i seg selv! Svært følsomme mennesker trenger vanligvis ekstra tid til å tilpasse seg endringer – også positive.